Na zajęciach z cyklu: Uniwersytet Małego Kucharza w roli głównej wystąpiła DYNIA :). Na początku każdy z nas do piosenki pt. "Jak to miło i wesoło, kiedy dynia krąży w koło", miał okazję doświadczyć ciężaru oraz innych wrażeń dotykowych warzywa. Kolejno przyszedł czas na rozgrzewkę Kucharza, oczywiście z użyciem dyni. Stała się ona kulą do kręgi czy piłką skaczącą po chuście animacyjnej :). Rozmawialiśmy o sposobach zachowania smaku i wartości odżywczych warzyw i owoców na zimę. Doszliśmy do wspólnego wniosku, iż przygotowanie przetworów jest świetnym sposobem. Ostatecznie wspólnymi siłami wykonaliśmy kompot na zimę z dyni i jabłek. Każdy z nas przyczynił się do powstania kompotu w słoiku, ale zanim to nastąpiło z wielkim zaangażowaniem: kroiliśmy, dodawaliśmy przyprawy czy też mieszkaliśmy składniki. Już nie możemy się doczekać efektu naszej pracy :), który wypróbujemy podczas wspólnej, przedszkolnej Wigilii :)